Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Så ofta ska du tvätta dina jeans – egentligen

Om du vill förlänga livslängden på ditt favoritplagg är det viktigt att veta hur du ska ta hand om det.
Det kanske är lättare än vad du tror.

På Amazon.se kan du hitta allt för hälsa, vård och hushåll

De flesta kläder kommer med anvisningar om hur du ska hantera tvättsituationen: hur många grader, ska de torktumlas eller är det kemtvätt som gäller? Något som inte är lika tydligt är hur ofta vissa plagg ska tvättas för att hålla så länge som möjligt.

Det finns några riktlinjer man kan följa som gäller de allra flesta klädesplagg. Om de inte är smutsiga, alltså har synliga fläckar, behöver de ofta inte tvättas. I tveksamma situationer, kanske det luktar lite, så kan kläderna hängas ut för att vädras. Sedan är de så gott som nya. Samma sak gäller för dina jeans.

Det ska du tänka på när du tvättar jeans

För att öka tiden mellan tvättarna finns det några knep för att hålla byxorna fräscha. Det första är att vädra dem. Om du vill addera ett väldoftande element så finns sprayer som är för just klädesplagg. Ett annat tips, om du vill döda bakterierna i brallorna innan tvätt, är att lägga in dem i frysen. Placera paret i en plastpåse och förvara i frysen i ungefär ett dygn – sedan är det dags för tvättmaskinen.

Det är alltid bra att behandla eventuella fläckar innan du slänger in dem i maskinen. Det ökar chansen för att envist smuts försvinner. Vänd också alltid ut och in på dina jeans, det gör att färgen på plagget påverkas så lite som möjligt. Använd gärna ett tvättmedel som inte sliter på varken nyans eller denim.

Strunta i att torktumla och stryka dina jeans. Låt dem lufttorka och, just det, tvätta dem bara när det är nödvändigt.

Köp fläckborttagning från Astonish här

Här hittar du färgbevarande, veganskt tvättmedel från Five Oceans

Köp textiluppfriskande spray från Fabreze här

Fler rengöringsprodukter kan du hitta här