Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Så råder du bot på höstdeppen

För många innebär hösten mörkare tider och ett tröttare sinne. Höstens början kan vara livlig, med dess färger och den nystart som den är för många. Men för varje löv som faller och de allt kortare dagarna faller också energin. Men med en ny höstrutin och några vardagsknep kan du säga hej då trötthet och hej till höstpeppen.

Amazon.se har ett brett sortiment av produkter som gör ditt hem redo för höstmys

Känner du dig nedstämd? Har svårt att hitta fokus på jobbet eller i plugget och känner att inget känns riktigt kul? Och att du behöver sova mer men blir aldrig riktigt pigg? Det kan vara tecken på att du har en höstdepression. Orsakerna till att vissa får årstidsbaserad depression är inte helt fastställda men det man har diskuterat inom forskningen är hur växlingen mellan årstider påverkar den biologiska klockan. Vid årstidsväxling, vilket innebär längre eller kortare dagar i och med när solen går upp och ner, så hamnar vår cirkadiska rytm i otakt vilket kan leda till nedstämdhet. Solljuset påverkar även vår nivå av serotonin som är ett ämne som påverkar vårt stämningsläge. För låg nivå av serotonin leder till nedstämdhet.

Att du sover och sover men ändå inte blir piggare på hösten kan även det grunda sig i årstidsväxlingen som kan störa balansen i kroppens nivå av melantonin, ett ämne som har betydelse för vårt sömnmönster och stämningsläge.

Men väder och vind kan ju inte vi styra tänker du kanske nu, och således är vi maktlösa inför dess påverkan. Men icke sa nicke, hoppet är inte ute för att du ska få en härlig höst utan långvarig deppighet. Med småmedel i vardagen kan du boosta dig själv, din kropp och ditt sinne. För det finns ju faktist inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Detsamma gäller här, hur vi rustar och hanterar hösten ger olika utfall.

Källa: Doktor.se

Här är fem tips som kommer knocka ut höstdepressionen:

1.Kom ut på dagen.

Ta en promenad innan jobbet eller på lunchen innan solen gått ner. Det är extraviktigt under årets mörkaste årstid att komma ut under dagens ljusa timmar. Och skippa inte promenaden för att solen inte är framme, för den är alltid där bara att några moln skymmer.  Frisk luft och solens strålar gör dig gott när dagarna blir allt kortare. Jag kan lova att efter din lunchpromenad kommer du kännas som en ny människa med härlig ny energi och inspiration. 

2. Träna och motionera.

Få in valfri motion som är pulshöjande i minst 30 minuter tre gånger i veckan. Ju fler dagar desto bättre och gärna i kombination med att vara utomhus. Motion frigör endorfiner som gör dig piggare och på bättre humör. Konditionsträning skapar även bättre syresättning vilket gör dig piggare på lång sikt. Hitta en träningsform som passar dig, för det är så det håller i längden. Boxning, crossfit, Zumba eller raska promenader- hitta din träningsglädje.

3. Goda sömnrutiner

Även om du bara vill trycka på snooze när larmet går på morgonen så försök gå upp direkt. Att dra ut på väckningen kommer inte göra dig piggare. Sträva sedan att gå upp ungefär samma tid varje dag och lägga dig samma tid, även när det är helg. Det kan vara kämpigt till en början men inom sinom tid kommer rutinen bli till en vana och du kommer känna dig piggare och få bättre sömnkvalitet.

4. Umgås och hitta på saker, precis som du gör på sommaren

Vi har en tendens att sluta hitta på saker med vänner när hösten kryper på. De spontana utgångarna och promenaderna uteblir och istället blir vi allt mer sittandes ensamma.  Men nu är det dags att bryta den trenden- för vem har sagt att höst och mörker är lika med ensamhet och utebliven spontanitet? Hösten är den optimala tiden för att starta bokcirklar, baka och laga mat, ta långpromenader och ha middagsbjudningar. Ha en stående aktivitet varje vecka med en eller flera vänner. För har ni väl rutin på att ses ökar även chanserna för att ses spontant.

5. Ge dig själv kärlek

Fyll på med bra energi inifrån och utifrån. Ät regelbundet och varierat. Ta stunder för dig själv, lägg en ansiktsmask, läs en bok, börja se en ny serie och köp ett anteckningsblock där du kan skriva ner dina tankar och känslor, drömmar och mål. Ta hösten som en tid att landa i dig själv, med dig själv. Ge dig omtanke och kärlek.

Prylarna som ger dig en boost i höst:

Anteckningsblock, Poluma

Pris:11 kronor

Införskaffa dig ett anteckningsblock där ingen tanke är för liten eller för stor. Skriv ner tankar, känslor, drömmar och mål. Visualisera din höst, ditt liv.

Här kan du klicka hem anteckningsblocket

 

Där kräftorna sjunger, Delia Owens

Pris:129 kronor

Inte hunnit läsa sommarens stora snackis bland bokälskare? Då är det dags nu. En berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris.

Här kan du klicka hem boken

Det goda livet : maten som gör skillnad för din hälsa 

Pris: 172 kronor

Få inspiration av Tareq Taylor och Sara Ask bok där de vägleder alla som vill förbättra sin hälsa genom maten.  Boken är mer än en receptbok. Det varvas peppande fakta om hur maten kan påverka vår hälsa och hur förändringar i vår livsstil kan skapa stora hälsovinter med recept för varje dag, varje vecka.

Här kan du klicka hem boken

Vandringsryggsäck, Osprey

Pris: 979 kronor

I höst är det dags för dig och dina vänner att upptäcka naturen omkring dig. Investera i en smart vandringsryggsäck och du är redo för en heldag i skog och mark.

Här kan du klicka hem väskan

Tyngdtäcke 5-13 kg, Polar night

Pris: 1399 kronor

Har du svårt att slappna av när det är dags att sova? Då kan ett tyngdtäcke vara lösningen för dig. Den skapar ett lugn och en trygghet i en rastlös kropp. Som en varm kram.

Här kan du klicka hem tyngdtäcket

Ansiktsmask, Filorga

Pris: 374 kronor

Ta din tid och ge dig själv guldkant i vardagen med en ansiktsmask. Antingen som det första du gör för att starta dagen eller för att runda av och landa efter att ännu en dag passerat.

Här kan du klicka hem ansiktsmasken

Sheetmask,too cool for school

Pris: 57 kronor

Applicera en sheetmask och luta dig tillbaka framför din favoritserie i höst för att få avkoppling 2 för 1.

Här kan du klicka hem masken

Aroma diffuser , ASAKUKI

Pris: 450 kronor

Investera i en aroma diffuser till ditt hem. En luftorkare som även har aromaterapi med ultraljudsdiffusor för eteriska oljor som skapar ett nytt lugn i ditt hem.

Här kan du klicka hem aroma diffusern

Doftolja för arom diffuser, COM-FOUR

Pris: 173 kronor

Med en aroma diffuser kan du sprida positiv energi runt om dig i ditt hem, eller lugnande energi, beroende på val av olja.

Här kan du klicka hem aromoljorna

Sugen på att grotta ner dig i böcker i höst? Spana då in Amazons breda sortiment här