Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Så tar du din löpning till nästa nivå

Sommarbris, solmarinerad hud och svett som lackar.
Löpning under Gyllene Tiders mest omsjungna årstid är oslagbart – inte minst om du aspirerar på rekordtider i ditt nästa lopp.
Här är prylarna och kläderna som gör löpningen lite roligare.

Här kan du hitta ett stort sortiment av kläder och prylar för löpning på Amazon.se

Boomen har knappast undgått någon. Numera är löpning stekhett bland svenska motionärer. De utannonserade motionsloppen är, inte minst i ljuset i coronatunneln, lika eftertraktade som nypistad fjällmanchester i slutet av november.
Med löparskor på fötterna kan vilken omgivning som helst förvandlas till en träningsarena. Idag samlar vi träningsminuter på slingrande skogsstigar och i välskötta motionsspår, på brännande het asfalt och på löpband (om sommarvädret gör tummen ner).
Och vi behöver verkligen inte resa till Kanarieöarna eller Alperna för att hitta fina löparmiljöer. De finns oftast alldeles runt knuten.
Så vad göra med en hopplöst ouppdaterad träningsgarderob? Bra träningskläder gör träningen roligare och betydligt mer effektiv. Innovativa detaljer och funktioner i plaggen hjälper många att sina dina träningsmål. Kanske aspirerar du rent av på en rekordtid i något av höstens lopp?

Här listar vi några av de viktigaste och mest grundläggande kläderna och prylarna du behöver ha koll på inför din löprunda.


Skor

Somliga går med trasiga skor. Andra springer utan skor – helt barfota eller i så kallade five fingers. De senaste åren har allt fler lockats till att lägga skorna på hyllan, allt för att prova någonting nytt, få känna sig fria och hitta andra sätt att toppa formen i jakten på bättre tider.
Men för dig som gillar mer konventionella skor finns det mycket att tänka på. Springer du helst på asfalt, på grusgropiga vägar eller i skogen? Riktlinjen är att du ska satsa på en mjuk och dämpad sko om du är en asfaltslöpare, en lite hårdare och lättare sko om du betar av kilometer i varierad terräng och en sko med grovt mönstrad sula om du föredrar skogsjogging.
De flesta skor har ungefär samma funktion, pronationsstöd och stötdämpning. I slutändan handlar det om att foten får avgöra vilken sko som känns skönast. Snöra bara på dig löparskorna och låt fötterna bestämma vägen.

Här hittar du ett urval av träningsskor.


Pulsmätare

Vill du hålla koll på dina resultat- och formkurvor? Vill du veta att du är tillräckligt aktiv i din vardag? Då är en träningsklocka med pulsmätning det perfekta motivationsvapnet i träningsvardagen. Den hjälper dig att öka prestationen både på kortare och längre distanser.
I en tid när allt fler anmäler sig till motionslopp har pulsklockan vuxit fram att bli en bästa vän i strävan att komma så väl förberedd som möjligt.
Men innan du klickar hem din pulsmätare, tänk igenom vilka funktioner du är intresserad av. Alla modeller kan mäta pulsen, men vill du exempelvis ha GPS eller är du ointresserad av att mäta sträckan och följa tempot? Då är det onödigt att betala för den funktionen. Vill du kunna simma med din sportklocka? Tänk då på att den måste vara åtminstone vattenresistent. Är du främst intresserad av att veta att du rör dig tillräckligt mycket i vardagen för hälsans skull? Satsa då på ett aktivitetsband eller pulsklocka med aktivitetsmätning dygnet runt.
Många motionärer drar sig för att investera i en pulsmätare för att de tror att det ”bara är för eliten” – men pulsmätning passar alla.

Här hittar du en populär pulsmätare.


Kompressionsplagg

Är du trött på att kroppen krampar efter ett par kilometer? Vill du ha uthålligare muskler, bättre kroppskontroll och snabbare återhämtning? Ett kompressionsplagg har som uppgift att vara ett extra stöd för musklerna, vilket minskar påfrestningen från vibrationer och stötar samt aktiverar blodets återgång till hjärtat.
Kläderna tillverkas ofta i smidigt och mjukt tyg, som gör löpturen extra bekväm. Funktionella kompressionsplagg drar effektivt bort svett och överskottsvärme från huden, och säljs bland annat som strumpor, tajts och tröjor.

Här kan du köpa kompressionsstrumpor.


Midjeväskor

Vill du ut och springa men inte lämna nyckelknippan, mobilen och andra väsentligheter hemma? Med en midjeväska finns det plats för det mesta du kan tänkas behöva. Ger du dig ut på en löptur kan det vara bra att preppa väskan med energigels. Utbudet på midjeväskor är stort och om du behöver fylla på med vätska under passet bör du välja ett justerbart bälte, i stretchigt material, med flaskhållare. Med väderbeständiga fickor behöver du inte oroa dig för om vädret plötsligt slår om och gnistrande sol blir till spöregn.

Här kan du hitta en midjeväska med drickbälte.

Hitta utrustning och kläder som gör din löpning roligare här!