Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Skippa löss och bivax i ditt smink

Är du nyfiken på mer hållbar make up i dubbebemärkelse men vet inte hur du ska gå tillväga? Då är detta guiden för dig. Och när det kommer till dubbelbemärkelse så är det både när det kommer till klimatet, djuren och hur länge sminket sitter kvar på ansiktet.

Amazon.se har ett brett sortiment av skönhetsprodukter

Att handla vegansk eller cruelty free skönhetsvård är inte alltid den enklaste djungeln. För det första innebär inte cruelty free att produkten inte innehåller animalier, däremot är det inte testat på djur. Är en produkt däremot helt vegansk är den varken testad på djur eller innehåller animalier. Något som kan krångla till det extra är om ett märke eller produkt även säljs i Kina. Där är det nämligen krav på att skönhetsvård ska testas på djur vilket leder till att samma produkt från ett märke testas ej på djur på den europeiska marknaden men gör det sedan på den kinesiska. Detta kan kännas krångligt, men det finns knep som gör det enklare att göra mer medvetna köp. En bra början är att gå igenom vilka ingredienser du ska se upp för.

Vanligaste animaliska ingredienserna

Ett av de vanligaste animaliska ingredienserna i smink är  bivax ( även kallat Cera alba, cera flava) som ofta kan återfinnas i läpprodukter, mascaror, eyeliners och rouge. Karmin,lanolin, guanin och kollagen är även vanligt förekommande animalier i skönhetsvård. Karmin kommer från löss och är ett rött pigment och används i smink som behöver pigment vilket kan vara i läppstift, foundations och rouge. Lanolin är ett vax som kommer från talgkörtlarna i får och används ofta i läppbalsam, bronzers, eyeliners och foundations. Guanin utvinns från fiskfjäll och är ett ämne som tillför skimmer i produkter och återfinns ofta i highlighters, nagellack och läppglans. Sist men inte minst har vi kollagen, ett ämne som blivit poppis hos många som vill dra tillbaka tiden då ämnet kan verka plumpande på huden. Men få kanske vet att fiberproteinet kan tas från djur då det utgör en tredjedel av allt protein hos däggdjur. Denna ingredienslista kan kännas lite väl matigt att memorera, men då finns det ytterligare ett knep du kan ta till när du vill shoppa skönhet med hänsyn till djuren. Spana in Veganguiden där de listar vilka märken, och ibland även produkter, som är veganska respektive cruelty free. Ta dina första steg mot en djurvänligare värld, om det så är en måltid, en produkt eller ett helt nytt mindset.

Sju veganska sminkprodukter

 

Foundation, bareMinerals 

Pris: 357 kronor

Här kan du klicka hem foundationen

Primer, e.l.f. Cosmetics 

Pris: 179 kronor

Här kan du köpa primern

Concealer, NYX

Pris: 89 kronor

Här kan du köpa concealern 

Contourset, NYX

Pris: 203 kronor

Här kan du klicka hem paletten 

Sminkborstar, Real Techniques 

Pris: 163 kronor

Här kan du klicka hem borstarna

Läppglans, NYX 

Pris: 114 kronor

Här kan du klicka hem läppglanset

Mascara, e.l.f. 

Pris: 134 kronor

Här kan du klicka hem mascaran

Här kan du kika vidare själv efter din nästa veganska sminkprodukt