Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Snabbt, smidigt och enkelt – med sticklingar

Kanske har du precis upptäckt förtjusningen med att följa utvecklingen från frö till fullvuxen planta? Kanske kliar det i fingrarna efter mer? Omfamna våren och smutsa ner händerna – vi lär dig om sticklingar och tipsar om det trendiga sättet att få dem att rota.

Du hittar flera vaser till dina sticklingar på Amazon

Tiden är kommen för plantering och odling. Kanske har du sådär lagom gröna fingrar? Kanske känner du att du vill lära dig mer? Då är det är det här den rätta platsen för dig! Vi går igenom några av grunderna för att ta sticklingar på olika “vanliga” krukväxter så att du på ett smidigt och enkelt sätt kan fylla ditt hem med grönt.

Att ta sticklingar på en planta kan göras på flera sätt, men dessa tre är bland de vanligaste. Vissa sticklingar går dessutom att sätta ner i jorden direkt, medan andra måste sättas ner i vatten först för att det ska bildas rötter.

3 sätt att ta sticklingar

Toppstickling: Klipp eller skär bort toppen (eller en gren) med 3-4 blad. Skär bort bladen längst ner. 

Stamstickling: Tas från en bit av stammen. Se till att snittet görs precis under ett blad eller ett bladpar och ta sedan bort bladen som växer på den nedre hälften. Skär till sist skär av toppen.

Bladstickling: Skär av ett eller flera blad och stoppa ner direkt i vatten. 

Beroende på vilken typ av växt det är; placera sticklingen i en kruka med jord eller en vas med vatten. När man stoppar ner sticklingarna eller bladen i vattnet väntar man på att de ska rotas, det vill säga få rötter, så att man därefter kan plantera dem i jord. 

Här kommer tips på var du kan sätta dina sticklingar!

Träställning med tre glasvaser

Placera sticklingar från valfri växt i dessa praktiska och dekorativa glasvaser. Placera träställningen på en fönsterbräda eller någon annanstans med mycket ljusinsläpp så bör du se rötter växa inom två veckor! Tips på växt som passar bra att rotas i glasvaser är Elefantöra 

Vas i träställ 

Ett dekorativt trästativ i vintage-design med tillhörande glasvas. Det är en perfekt plats för sticklingar. Hålla vattnet rent och fräscht genom att använda den tillhörande rengöringsborsten – på så sätt ger du de bästa förutsättningarna för dina sticklingar att växa. Glasvasen passar de flesta sticklingar men ett tips på en enkel och smidig växt att sätta i vatten är gullranka.  

Hängande glasvaser 

Placera dina sticklingar i dessa hängande glasvaser och låt de bli en del av inredningen. Vaserna finns i 5 olika former: glödlampa, triangel, tår, diamant och klot. Varje vas har två hål för sticklingarna att växa ut genom och växter som passar extra bra till dessa vaser är murgröna och fresia. 

Du hittar allt till inomhusväxter här

Läs mer:

Så gör du din balkong mysig inför säsongen

Så blir du kvarterets okrönte trädgårdsmästare