Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Sommarens bästa böcker för sportnörden

Första halvlek: svalka dig i någon pool, insjö eller i havet.
Andra halvlek: bläddra i en bok om vackra golfbanor, två brottarbröder, en udda fotbollspersonlighet, pannbensträning eller en boxares uppgörelse med sin egen sport.
Här är tipsen på hur du som sportnörd hittar rätt i bokhandeln.

På Amazon.se kan du hitta ett brett utbud av sportbiografier

För många är kalendern under sportsommaren 2021 en påminnelse om hur mycket idrottsevenemang och mästerskap faktiskt betyder. Efter ett år med inreseförbud och inställda tävlingar får vi åter igen njuta av högkaratig underhållning i tv-soffor, framför skärmar eller till och med på en och annan arenaläktare.

Men sommaren är också som gjord för att doppa stortårna i någon insjö och sluka böcker med karga klippor som fåtölj. Utbudet på sportlitteratur ökar för varje år som går, och framför allt är det biografier som lockar till läsning. Men det finns en uppsjö titlar att välja emellan – det gäller bara att sålla och hitta rätt.

Här tipsar vi om sommarens bästa böcker för sportnörden.

Sveriges bästa och vackraste golfbanor
Pris: 311 kronor (inbunden)
I flera år har fotografen Jacob Sjöman rest runt i landet för att fånga Sveriges bästa golfbanor. Urvalet sträcker sig från Falsterbos havsnära golfbana på den yttersta sydvästspetsen av Sverige till Björklidens Arctic Course längst uppe i norr – långt norr om polcirkeln där norrskenet dansar om natten. Här finns alla de mest klassiska banorna, men också mer okända. Med Jacob Sjömans bilder framstår det tydligt att golf är Sveriges vackraste sport.

Här kan du köpa Sveriges bästa och vackraste golfbanor.

Charlotte Kalla: Styrka, teknik & pannben
Pris: 215 kronor (inbunden)
Drömmer du om att åka de nio milen när Vasaloppet firar 100 år? Eller ”bara” om att bli en bättre längdåkare? Vem kan i sådana fall inspirera mer än Charlotte Kalla? I denna bok får vi följa med henne ut i spåret och med pannlampan i skogen sena novemberkvällar, men här presenteras också hennes bästa knep för att hålla motivationen på topp. Hur gör man egentligen för att bli så duktig på att åka skidor? Med Charlotte Kalla som ledsagare är tanken att du själv ska kunna hitta din egen väg till framgång – och kanske få ett starkare pannben på kuppen.

Här kan du köpa Charlotte Kalla: Styrka, teknik & pannben.

Den svenska idrottens historia
Pris: 252 kronor (inbunden)
Mycket av det vi läser om idrott handlar om stjärnorna, världsmästerskapen och rekorden. Men idrott är så mycket mer: kroppsideal, folkrörelse, organisering, statskontroll, hälsa, utopi, träning, prestige, regler, vetenskap, kön, uppfostran, pengar, politik och historia. När Den svenska idrottens historia (av författaren Jens Ljunggren) får sin första heltäckande genomgång är det sådana aspekter som står i blickfånget: från Gustav Vasas fäktskola till dygnetruntöppna gym här skildras bakgrunden och sammanhangen som gör den svenska idrottens senaste 500 års utveckling begriplig.

Här kan du köpa Den svenska idrottens historia.

Ferry Tales: inte så förbannat tillrättalagt
Pris: 88 kronor (pocket)
Forne skidskytten Björn Ferrys dagboksbiografi bjuder på träffsäker, självmedveten och ofta humoristisk läsning. Boken handlar om Ferrys liv som han upplevt det, om skidskytte, skog och politik – om träningen, pengarna och kärleken. Om omgivningens uppoffringar, rädslan för smittor och att inte vara där för dem som man tycker om. Men också om livet som elitidrottsman, frånvarande pappa och smygkapitalist. Särskilt tillrättalagd är han knappast, den gode Ferry, varken i medierna eller som författare bakom denna bok. Därav titeln.

Här kan du köpa Ferry Tales: inte så förbannat tillrättalagt.

Brottarbröder: en fight för livet
Pris: 199 kronor (inbunden)
Historien om Martin och Jimmy Lidberg skulle kunna vara en framgångssaga om hur två bröder från Farsta kom att bli bäst i världen i brottning. Men den viktigaste berättelsen är en annan – och den handlar om att besegra sin egen historia. Brödernas pappa är en legend inom spelkretsar i Stockholm. Han är charmig och karismatisk, en omtyckt man full av äventyr och upptåg. Men för de som står honom nära kretsar livet kring ett skenande spelmissbruk, enorma skulder, ständiga lögner och dödshot från kriminella. Och mitt i allt står en mamma som försöker hålla ihop en familj.

Brottarbröder är en hårdkokt och gripande uppväxtskildring om broderskap, kamp och hur ens inre driv kan ta en till oanade höjder — eller rakt ut över stupet.

Här kan du köpa Brottarbröder: en fight för livet.

Frontlöparen: Gunder Hägg, hans uppgång och fall
Pris: 242 kronor (inbunden)
I Frontlöparen berättar Björn Lundberg, disputerad historiker och med journalistisk bakgrund, den fascinerande historien om idrottsikonen Gunder Hägg. Det är en berättelse om det svenska folkhemmet, och om en man som både bokstavligt och bildligt sprang ifrån sin samtid.

Svårflirtade BTJ skrev i sin recension att det är en ”kunnig, intressant och inte minst spännande biografi. Det är så rafflande att till och med referaten av gamla lopp skapar lätt andfåddhet”.

Här kan du köpa Frontlöparen: Gunder Hägg, hans uppgång och fall.

I själ & hjärta
Pris: 204 kronor (inbunden)
Få sporter rör upp så mycket känslor som boxning, och få sporter är så mytomspunna. I essäsamlingen I själ & hjärta undersöker den före detta proffsboxaren Åsa Sandell vad det är som är så lockande med boxning. Vad är boxningens själ och hjärta? Räddar boxningen liv? Tar den liv? Varför finns det så många filmer om boxning? Och varför har Dylan skrivit så många låtar om den? Även för en person som aldrig närmat sig en ring blir boxningen magisk och fascinerande när Åsa Sandell på ett personligt och ärligt sätt borrar ner sig i sitt livs stora kärlek och hat.

Enligt Isobel Hadley-Kamptz på Expressen kommer författare ”närmare kärnan i det som är boxning och kampsport än nästan något annat jag läst på svenska”.

Här kan du köpa I själ & hjärta.

Äkta hela vägen
Pris: 201 kronor (inbunden)
Martin Mutumba är den guldglimrande framgången och den djupa misären. Han lyckades mot alla odds och kastade ändå bort sin talang. Han är den skimrande förebilden och det avskräckande exemplet. Han är fotbollen, han är gatan, han är musiken. Han är Rinkeby, han är Sverige, han är hela världen.

Med de orden sålde Erik Niva in boken om den excentriske fotbollsspelaren Martin Mutumba, som beskrivs som en ”extra allt”-person. Många har redan köpt den – snart också du?

Här kan du köpa Äkta hela vägen.

Ingemar Stenmark: mer än bara åk
Pris: 52 kronor (inbunden)
Ulf Stenberg sammanfattar de omtumlande åren före och efter Ingemar Stenmarks genombrott. Som nyanställd på DN-sporten var Ulf Stenberg först ut med att bevaka Ingemar Stenmark innan han slog igenom i Voss 1974. Det enorma mediepådraget bidrog till att Ulf Stenberg senare värvades som pressansvarig till landslaget och blev en del av dess innersta krets.

Författaren, som med tiden också blev nära vän med familjen Stenmark, delar här med sig av oförglömliga anekdoter från och utanför skidbacken. Vi får läsa om riggade tävlingar, kroatiska terrorceller och om vad som hände bakom kulisserna, när den blyge tonåringen från Slalomvägen i Tärnaby blev Sveriges mest folkkära idol någonsin.

Här kan du köpa Ingemar Stenmark: mer än bara åk.

På Amazon.se kan du hitta ett brett utbud av sportbiografier