Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Sommarens roligaste sällskapsspel

Sällskapsspel har förmodligen funnits nästan lika länge som människosläktet och roat såväl unga som gamla. Här får du tips på tio sällskapsspel som ger guldkant till den regnigaste sommardag.

Äntligen kommer Prime Day till Sverige! Passa på att bli medlem redan idag, för att kunna ta del av alla grymma erbjudanden. Just nu erbjuds en gratis testperiod. Signa upp här!

Lek och spel har av allt att döma varit något som lockat oss sedan mänsklighetens gryning. Det äldsta sällskapsspel som någonsin hittats är från Egypten och spelades för över 5000 år sedan. Spelet kallades Senet och kan faktiskt köpas än i dag.

Och finns det något bättre än att samla familj och vänner runt ett sällskapsspel en grå och regnig sommardag?

Vi har valt ut tio av de roligaste spelen som gör den gråmulna dagen betydligt ljusare.

Båtresan

En blandning av tärningsspel, memory och pussel som fungerar utmärkt för de allra yngsta. Den som först  fyller sin båt och får grodan som kapten vinner spelet. För att fylla båten så slår man tärningen och vänder på en pusselbit från bordet. Om båten på andra sidan av pusselbiten har din färg så kan du lägga till den till din besättning. Lämpligt från fyra år.

Vem där?

Det här klassiska sällskapsspelet har spelats av barn och vuxna i många år. Spelet går ut på att du ska försöka gissa dig fram till vilken karaktär som din motspelare har valt ut.

Spelet pågår under cirka 15 minuter och lämpar sig för två spelare. Den korta speltiden gör att även otåliga barn kan vara med. Lämpligt från sex år.

Dobble

Alla spelare får en hög med runda kort som de håller med motiven uppåt, och ett kort läggs i mitten. Sedan gäller det att matcha någon av symbolerna på det egna kortet med de på kortet som ligger på bordet.Snabbt, roligt och passar alla åldrar då man kan anpassa antalet kort efter de som spelar. Lämpligt från sex år.

Sequence

Snabbt spel där det gäller att vara först med att få två rader med fem spelmarker i varje rad på planen. Spelet har likheter med poker och är en av de populäraste familjespelen. Ett superkul spel där man ska vara både taktisk och ha god timing och kanske lite tur. Lämpligt från sju år.

Ticket to Ride

Det här populära spelet har vunnit flera priser för bästa spel världen över. Spelplanen består av en karta, där ni tävlar om att bygga järnvägar mellan olika orter. Ju längre sträckor, desto högre poäng. Det här är ett spännande spel som både kräver planering och poker face – för ni vet inte om ni är ute efter att bygga på samma sträckor. Lämpligt från åtta år.

My City

Det här är spelet som det är lätt att fastna i. Spelet spelas på varsin likadan spelplan, och spelarna har samma typ av brickor att jobba med. Idén är att alla spelare exakt samtidigt ska lägga ner en likadan bricka i sin stad. Det finns olika regler för hur man ska bygga, och hur man får poäng för sitt bygge. My City har gjort ett veritabelt segertåg världen över och kommer att hålla spelarna fascinerade under lång tid. Lämpligt från tio år.

Efterklok

I Efterklok svarar man på fem frågor i rad. Efter att en spelare svarat, får alla reda på hur många rätt spelaren hade – men inte vilka svar som var rätt. Exakt samma fem frågor går vidare till nästa och när det är din tur kan du fritt kopiera andras svar eller leverera egna. Ett frågespel som fungerar lika bra som partyspel, festspel eller familjespel. Lämpligt från tolv år.

Vem vet mest?

Baserat på det populära tv-frågespelet, men utan programledare. I spelet testas din kunskap, snabbhet och strategiska förmåga. Det finns 2400 frågor inom en rad olika kategorier. Spela rond ett och två och samla poäng till finalen. Tänd och släck glödlampor som visar hur du ligger till. Skicka vidare till en motspelare om du är osäker på ämnet eller chansa på att du kan frågan själv. Upp till åtta spelare.

Kan du ta en hint?

Under spelets gång kommer ni att rita, nynna, tala och göra charader om allt från ’Filmskurkar’ och ’Sånger om kyssar’ till ’Pizzafyllning’ och ’Länder som inte finns längre’. Dina lagkamrater måste vara uppmärksamma på vad du gör, för varje gång finns det en sak som de inte får gissa på.

Cards against humanity

Om du behärskar engelska och dessutom är en hemsk person, så är det här spelet för dig. Få spel kan väcka så mycket kontrovers och locka till så många skräckslagna skratt. Domaren läser högt upp en ofullständiga mening – och sedan ska varje deltagare finna deras passande svar. När deltagarna har valt sina svar så kollar domaren bort medan korten blandas, nu är det dags för uppläsning! Domaren ska nu välja ut från sin egna humor och fantasi, vilket kort som har det bästa svaret. Vinnaren får kortet med den ofullständiga meningen och läser nu ett nytt kort högt – och så var nästa runda igång. Olämpligt för i stort sett alla åldrar.

Om du inte hittat något som lockar dig i vårt urval så finns ett enormt utbud på Amazon.se som du kan välja mellan.

Läs mer: 

Suppa loss i sommar – surfing för alla

Förvandla din trädgård till ett vattenland