Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Sommarens stora projekt – bygg en altan

Sommaren är i antågande och fjolårets byggexplosion av hemmasnickrande var bara början. Många passar på att använda semester eller lediga dagar till att bona om sitt hus och sin trädgård – och många väljer att anlägga en altan eller ett större trädäck. 

Det finns många saker att ta hänsyn till när du bestämt dig att anlägga ett nytt utomhusgolv – bygglov, stabiliteten i marken, val av virke och mycket mer. Och valet av verktyg, såklart.

Det är fullt möjligt att använda dina gamla verktyg med fogsvansen, vattenpasset och skruvmejseln i högsta hugg. Men med rätt verktyg kan du göra jobbet både snabbare och få ett betydligt bättre resultat.

Här är 4 verktyg som hjälper dig att bli klar med ditt altanprojekt innan sommaren är slut.

Mätinstrument

När det kommer till att snickra och bygga av trä är det viktigt med noggrannhet och därför är pålitliga mätverktyg ett måste. Måttband ger ofta längre räckvidd än en måttstock, men välj då ett styvt så att det inte böjer eller rullar upp sig. 

Tumstock är annars ett populärt och pålitligt redskap.

Vattenpass

Att använda ett laserverktyg när du sätter upp hyllor eller skåp hemma är ett mycket bra verktyg. Men vid altanbygge kan det vara lite knepigt – laser är nämligen mycket svårt att se i dagsljus. Så om du inte planerar att snickra på natten så är ett hederligt vattenpass en utmärkt och viktig kompis att ha. Dessutom är det bra att ha för en snabb kontrollmätning om det skulle behövas.

Vinkeljärn

Många hemmasnickare använder handtaget på den klassiska fogsvansen för att få raka linjer vilket fungerar alldeles utmärkt. Men ibland kan det vara både praktiskt och smidigt att ha ett vinkeljärn tillhands.

Fogsvans

Och på tal om fogsvans och räta linjer är det aldrig fel att ha en handsåg i arsenalen när det där dags för trallbygge. Välj en fogsvans med bra kvalitet och rätt ”tänder” för bästa sågförmåga. 

Svenska kvalitetsmärket Bahco, som bland annat legat bakom innovationer som rörtången och skiftnyckeln, har fogsvansar med ergonomisk design och tandning med långvarig skärpa.