Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Stor guide: så gör du rent dina sneakers

Gamla idéer om att sneakers skulle vara en sko förbehållen sommarhalvåret är förlegade. De är idag en av de mest mångsidiga skodon du kan äga, men för att kunna använda en sådan sko året om behöver du veta hur du tar hand om dina sneakers.

På Amazon.se hittar du ett stort utbud skor, kläder och skovård

Kläder i allmänhet, och skor i synnerhet, håller längre än du tror. Med rätt omhändertagande är det inte ovanligt att en skinnsko i bra kvalitet håller många år. Eftersom sneakers används aningen oftare än kostymskor – och inte sällan varieras mindre ofta – är en naturlig konsekvens att de slits snabbare. Idag tillverkas dock många premiumvarianter där skinnet är så bra att de skulle kunna hålla längre. Därför tänker vi att vi går igenom hur du tar hand om dina sneakers en gång för alla. 

Tvätta dina sneakers, både lätt och grundligt

Låt säga att du köpt ett par vita sneakers i skinn som du tycker mycket om. Du använder de ofta. Så ofta att de till slut börjar bli dassiga. Vad gör du då? Jo, du börjar med att torka av skons ovan- och yttersida med en fuktig trasa. Ta därefter en ren disksvamp, fukta den och för den fram och tillbaka längs sidorna på skons gummisula. Det brukar göra susen.

Ibland kan det dock behövas mer. Speciellt om du kommer hem en dag i oktober efter regn, rusk och slask. Skulle det vara fallet gör du såhär: häll varmt vatten i en skål. En ungefärlig temperatur på 40 grader brukar vara bra. För nästa steg behöver du en borste. Vilken borste du använder spelar stor roll beroende på vilken yta du borstar. Har du en sko med ovansida i bomullsmesh kan du exempelvis inte använda en borste med styvare hår. Det river sönder materialet.

Men vilken ska du då använda? Är du på resande fot kan du använda dig av en tandborste med kraftigare hår, dock behöver du ha ett rengöringsbalsam för skor. Just för sneakers finns ingen bättre än Jason Markks premium shoe cleaner – det är en skumlösning som rengör på djupet. Skaka flaskan och dosera på borsten. Gå sedan över skon med borsten. Låt skon torka i ett dygn. Tänk dock på att det är viktigt att skon torkar i rumstemperatur för att undvika att skinnet spricker. Efter det kan du påbörja efterbehandling med en skokräm eller en skopolish som är anpassad efter nyans och läderkvalitet.

Ute är det regn och rusk – se till att skydda de

När du nu följt ovan nämnda rengöringstips och låtit de torka i ett dygn behöver du skydda skorna. Veckla ut en tidning på ett bord. Impregneringssprayen luktar fränt, så har du möjlighet att vädra är det en god idé. Vad gäller sneakers i kanvas fungerar en spray från i stort sett vilket märke som helst. Där kan du finna nästintill vilken som helst från närmsta järnhandel. För skinn och mocka, som är finare material, är det bättre att använda Jason Markks Repel eller en av Saphirs Renovateur-sprayer. De håller hög nivå. Vi brukar alltid se till att impregnera rätt efter vi köpt dem, trots att vissa försäljare hävdar att materialen redan är impregnerade.

Var inte rädd för att byta snören

Inför denna guide har vi provat lägga skosnören i en skål med varmt vatten, för att sedan bleka de. Blekmedlet resulterar dessvärre i att alla fibrer i snörena försvagas och känslan blir annorlunda. Vi har också prövat att lägga de i en tvättpåse för att sedan köra de på 60-grader i tvättmaskinen. Det blir sällan så bra som önskat. Därför är det alltid bättre att byta skosnören. Ta ur de gamla och snöra på de nya. Det kostar så pass lite och är en garanti för ett fräschare utseende.

Efter slitage kan en återpigmentering vara på plats

Det kostar mer än det smakar att använda samma par dag efter dag efter dag. Försök att inte använda samma skor två dagar i rad. Alla skor behöver tid att återhämta sig. Det handlar om att materialet behöver andas. I många fall, med sneakers i skinn, tappar skon färg efter en säsong av snö och slask. Därför vill vi dela med oss av vårt bästa tips för att återställa skon till dess ursprungliga utseende. Det kräver dock att du följt ovanstående tips. 

Införskaffa dig en vit skokräm från Saphir och placera skorna på en tidning eller ett oömt bord. Var noggrann med att de hunnit torka ordentligt efter att du rengjort de. Vi föredrar att använda ett vitt stift och inte en spray på grund av att det är lättare att vara precis med ett mindre stift. Tryck försiktigt med små rörelser på de delar av skon som behöver återpigmenteras. Det kommer vara lättast att hitta en vit färg, eftersom du slipper tänka på nyanser. Däremot går det naturligtvis att hitta brun, svart eller grå också.

Det kanske kan vara på plats med en kort sammanfattande lista med de produkter vi tipsar om? Här nedan kommer den.

Premium shoe cleaner, Jason Markk

Pris: 244 kronor

Jason Markk tillverkar marknadens bästa shoe cleaners. Det är en skumlösning som du borstar skorna med – och så gör den jobbet. Hur du använder den? 

  1. Skaka flaskan och dosera på borsten.
  2. Gå sedan över skon med borsten.
  3. Låt skon torka i ett dygn.

Här kan du köpa den här produkten

Repel, Jason Markk

Pris: 325 kronor

Det här är en produkt som innehåller både borste och skum. Skummet gör sig särskilt bra på mocka, eftersom den tätar och lägger sig som en vattenavvisande slöja över skon. Dessutom är den lätt att använda, då den kommer i sprayform. Naturligtvis fungerar den lika bra på mockajackor- och väskor.

Här kan du köpa den här produkten

Créme Surfine, Saphir

Pris: 94 kronor

Med rätt lädervård kan du förlänga livet avsevärt på dina trotjänare. Viktigt är dock att du tänker på att välja rätt nyans när du färgar skorna på nytt. Det här är en mellanbrun nyans, som lämpar sig för många skor – dock inte alla.

Här kan du köpa den här produkten

Beaute du Cuir Valet Box, Saphir

Pris: 1842 kronor

Det här är det ultimata paketet för den som vill börja ta hand om sina skor på riktigt. Saphir är världens främsta skovårdsmärke och den här boxen är utrustad för att täcka alla dina behov. Lita på oss – detta vill du ha.

Här kan du köpa den här produkten

Vill du bläddra bland hela utbudet för skovård?