Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Ta tag i ditt välmående – böckerna du bör fynda på rean

Fynda din helhetshälsa på rea.
Ja, för det finns nämligen böcker som vägleder dig till att må bättre i både knopp och kropp.
En bok som får oss att sluta svälta oss och hamna i jojo-bantningsträsket är "Slutbantat: förstå din kropp och få en vikt som håller livet ut av överviktsforskaren Erik Hemmingson.
Med sin erfarenhet och mångåriga studier kring övervikt vägleder han oss ut ur dieter och hetsträning.

Spana in hela bokrean på Amazon här

Hälsa har länge förknippats med kost och träning, ofta också om en specifikt kropp och en kost där socker är bannat. Men den gamla bilden av hälsa bör vi alla kasta i papperskorgen och börja tänka om kring vad begreppet hälsa innebär.

Hälsa är både hur du mår psykiskt som fysiskt. I kropp som knopp.

Att leva livet, och njuta av det. Inte slå sig med en piska för att uppnå en specifik bild av vad hälsa är.

Erik Hemmingsson , överviktsforskare och författare till boken Slutbantat: förstå din kropp och få en vikt som hållet livet ut har under flera år forskat på vad som får vissa att dras med övervikt och andra inte. Varför vissa har svårare att hålla en vikt och andra inte. Han vill slå hål på myten om att det är något fel på personens karaktär, utan att vi helt enkelt föds med olika fysiologiska förutsättningar och även att vårt inre mående kan spegla kroppens mående.

Visste du tillexempel att övervikt kan bero på hur du hade det när du var liten, i vilket område du är född, om du har stressat mycket under ditt liv, vilka föräldrar du växte upp med eller om du haft svåra livshändelser? Allt detta påverkar vad vi äter, hur vi äter och inte minst varför vi äter.

Så vi kan prova alla världens dieter och träningsprogram, men mår vi inte bra i huvudet kommer således inte kroppen heller göra det i längden.

Hjärnforskaren Anders Hansen går in på hur vårt ökade skärmtid påverkar vårt mående i negativ riktning som leder till att fler ökar risken för psykisk ohälsa. I boken Skärmhjärnan : hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda lyfter han hur den psykiska ohälsan håller på att ta över som det stora hälsohotet i vår tid. Vårt höga tempo, konstanta stress och en allt mer digital livsstil med en ständig uppkoppling börjar få konsekvenser för vår hjärna.

Att ta vara på vår hälsa börjar alltså inifrån, med vår hjärna och våra känslor för att sen komma till hjärtat och varje cell och del av vår kropp.

Att ta hand om sin hälsa handlar alltså inte om ännu en ny diet, utan om ett helhetstänk. Dina tankar och känslor, mat, sömn och motion.

För att få bukt på helheten har vi listat fem böcker som hjälper dig med alla pusselbitar för ett bättre mående i kropp och knopp.

Fem böcker som hjälper dig optimera din hälsa

 

Slutbantat : förstå din kropp och få en vikt som håller livet ut

Har du också kämpat med vikten i många år? Ibland har det kanske gått åt det håll du vill, men ofta hamnar du förr eller senare tillbaka till ursprungsläget med några eller många kilo fler än du önskar. Självrannsakan och en känsla av misslyckande ligger nära till hands men Erik Hemmingsson, med över tjugo års erfarenhet av forskning på övervikt, menar att det är inte din karaktär det är fel på.

Han menar att vi föds med olika fysiologiska förutsättningar, vissa har lätt att gå upp i vikt medan andra kan äta i princip vad som helst och ändå håller sig trådsmala genom hela livet. Kroppen motarbetar dessutom viktminskning på olika sätt, och forskning visar att övervikt är starkt kopplat till vårt inre.

Vi behöver alla lära oss mer om vår aptit och mättnad, som många aldrig riktigt lärt sig lyssna på, och som heller inte fungerar speciellt bra hos många överviktiga. I Slutbantat finns verktygslådan där du få olika verktyg att förstå dig själv och ditt ätbeteende bättre men också hållbara strategier och en genomgång av vilken mat som du ska satsa på.

Reload : så blir du återhämtningssmart

Reload: så blir du återhämtningssmart är den första praktiska handboken om återhämtning.

Det behöver inte vara farligt att stressa, men det är livsfarligt att inte återhämta sig. Idag är det tyvärr många som missar just återhämtningen.

”Reload” är en handbok baserad på den senaste forskningen som ger dig praktiska tekniker för att skapa ett återhämtningssmart liv. Du lär dig hantera den hektiska vardagen utan att brytas ner av hälsofarlig stress. Istället kan du forma ett roligare liv där du dessutom orkar ännu mer.

Genom att hitta din personliga återhämtningstyp förstår du hur du fysiskt och mentalt kan ladda dina batterier – utan att skära ner på sådant du tycker är roligt.

Styrketräning som ger resultat : enkla övningar för en stark och vältränad kropp

Ibland kan det vara svårt att komma igång med den där träningen. För hur börjar man egentligen ?

PT:n Susann Hempel gör det lätt för oss att börja träna med sin guidade styrketräningsbok – och hon garanterar synliga resultat av träningen som ett plus utöver alla andra fördelar med att röra på sin kropp.

Styrketräning som ger resultat innehåller specifika träningsprogram för de åtta vanligaste träningsmålen, till exempel sexpack, muskulösa armar och smal midja. I övningar används den egna kroppsvikten eller enkla redskap som kettlebell eller gymboll. Passen kan lika gärna utföras i hemmet som på gymmet.

Skärmhjärnan : hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda

Den psykiska ohälsan håller på att ta över som det stora hälsohotet i vår tid. Ett högt tempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling börjar få konsekvenser för vår hjärna. För hur mycket du än gillar att kolla bildflödet på instagram, nyheterna i mobilen eller filmer på plattan, är din hjärna inte anpassad till det som dagens samhälle för med sig. Den är helt enkelt i osynk med vår tid!

Men det betyder inte att du står maktlös och att det saknas lösningar – med lite mer kunskap om hur hjärnan fungerar kommer du snart att inse att det egentligen handlar om ganska enkla och basala saker. Den mänskliga hjärnan är skapad i en helt annan tid, och kanske borde vi visa den lite mer hänsyn. Så följ med på en spännande resa och få en helt ny bild av det som händer och sker i ditt huvud.

Happy food : om hur mat och lycka hänger ihop

Epidemin av psykisk ohälsa är en folksjukdom som hänger tätt samman med västerländsk matlagning. I Happy Food ser vi hur det mentala välmåendet går att påverka hemma i köket. I denna bok guidas läsaren pedagogiskt och underhållande genom den allra senaste medicinska forskningen. Där andra böcker slutar i tarmen, börjar Niklas Ekstedts och Henrik Ennarts revolutionerande exposé just där, eftersom där finns fler nervceller än någon annanstans utanför hjärnan.Happy Food är en kompanjon i vardagen även utanför köket med handfasta och inspirerande råd. Ennart och Ekstedt navigerar elegant mellan allt från må bra-shoten att starta dagen med och den perfekta antiinflammatoriska burgaren till super-rödbetsjuicen som även fungerar som viagra.

En bok som får oss att förstå hur vi mår av det vi äter, och hur vi mår påverkar det vi väljer att äta.

Hitta fler böcker för din hälsa på rea här

Läs mer:

Årets bokrea är här – här är storsäljarna

5 folkkära självbiografier att läsa i vinter

Ett hälsosammare 2022 – 5 receptböcker som förenklar nyårslöftet