Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Tema vandring: det här behöver du ha med dig

Vandring och camping står på schemat för många semestrande svenskar i sommar. Men vilken sorts utrustning som behövs längs med vandringslederna kan vara svårt att hålla koll på – särskilt för den som är nybörjare.
Här går vi igenom grundläggande tips inför att du ska ge dig ut i naturen.

Vill du själv bläddra bland utbudet?

Att spendera lediga dagar med vandring har blivit allt mer populärt i takt med att restriktioner begränsat resandet och andra möjligheter till semesteraktiviteter. Och även om saker så sakteliga återgår till det vanliga så är vandringen fortsatt en del av semesterplanerna för många – närheten till natursköna miljöer och vyer har verkligen fångat svenskarnas intresse.

I sommar ger sig många ut på vandringsleder runt om i landet och då är det viktigt att ha kittat upp sig med rätt utrustning och kläder, som tål alla väderlekar. Oavsett om du ska på fjällvandring i Abisko och Kebnekaisefjällen eller göra dagsturer på Öland eller Österlen. 

Här listar vi några av de viktigaste och mest grundläggande sakerna du behöver ha koll på inför din vandring.

En rymlig och stabil ryggsäck

Oavsett om du ska på en kortare vandring och bo i stuga eller längre vandring och bo i tält flera veckor så är det viktigt att du har rätt ryggsäck för ändamålet. Att gå runt med fel ryggsäck kan förstöra hela upplevelsen. En bra ryggsäck för vandring ska ha ett ergonomiskt bärsystem med många justeringsmöjligheter, vara vattentät, andas lätt och vara stryktålig.

Vattenfack och fickor för fastsättning av vandringskäppar är att föredra. Hur mycket ryggsäcken i sig väger ska du inte lägga någon större vikt vid – det är viktigare att den har ett bärsystem som avlastar vikten som din packning utgör.

Här kan du hitta fler vandringsryggsäckar som passar just dig

Väl ingångna vandringsskor

För att veta vad för skor du ska ha behöver du först fundera på vilken typ av miljö du kommer att vandra i, och såklart längden på din färd. För längre utflykter behöver du lite mer stadiga kängor som är utformade mer större stötdämpning än om du bara ska vandra en dagstur. Det beror helt enkelt på hur pass tung packning du har.

Oavsett om du är ute efter ett par kängor eller enklare skor så ska de kunna ge ett bra stöd, hantera fukt och ventilera bra för långa och varma dagar. Utöver detta är storleken på skon väldigt viktig och det inte är inte alltid samma storlek som på dina vanliga skor som gäller. Med strumpa på ska det finnas minst en centimeters utrymme mellan den längsta tån och skon.

Här kan du hitta fler skor och kängor för din vandring

Tunn skaljacka och regnkläder

En tunn skaljacka ger dig möjligheten att ha varmare eller tunnare kläder under och är att föredra före en tjockare jacka som lätt blir opraktisk vid värme, både att ha på sig men också att packa ner i ryggsäcken.

Se även till att ha med regnkläder som skyddar mot vind. Vid regn håller inte skalkläder länge även om lättare regn klaras av. Att vandra omkring blöt och ännu tyngre med våta kläderna är ingenting som kommer göra susen för humöret. 

Här kan du hitta fler lämpliga skaljackor och regnkläder för din vandring

Luftiga långbyxor

Du kanske tänker att shorts vore en bra idé på sommaren när solen gassar på? Men ett par luftiga och tåliga långbyxor ser till att skydda mot rispor, skrapsår och mygg. Känner du att alternativet ändå bör finnas med shorts så finns det massvis av byxor med en praktisk dragkedja för att kapa nedre delen av byxorna och enkelt sätta tillbaka när du vill.

En vanlig miss när det kommer till att packa lätt och smidigt är att packa både lång- och kortbyxor. Då får snarare badbyxor räcka som alternativ för svalkning. Ett par ordentliga outdoor-byxor erbjuder ofta även smidiga fickor. Sammantaget så kommer du garanterat tacka dig själv för att ha valt ett par praktiska långbyxor före enklare kortbyxor.

Här hittar du fler praktiska långbyxor som passar på vandringen

Tält

För dig som planerar att sova i tält och inte i stugor som vandringslederna erbjuder så är ett stadigt tält viktigt för att få en god natts sömn och orka med nästa dags vandring. Här finns det såväl vandringstält som fjälltält som lämpar sig antingen för hela året eller bara för sommaren. Grundläggande tips inför inköp av ett tält är förstås att veta hur många ni är som ska ut på vandringen och sedermera få plats i tältet i fråga.

Om du till exempel tänkt ta dig upp på fjället så kan det under stunder bli riktigt blåsigt och även snöa mitt mitt i sommaren, vilket innebär att ett mer stryktåligt tält är ett måste. Men för dig som kanske har tänkt att slå upp ditt nattläger i en skogsglänta behövs inte ett lika robust tält. Å andra sidan så kanske du har tänkt använda tältet för andra vandringar och vid andra tillfällen – och då kan det vara bra att ha ett tält som håller för värre väderlekar. 

Här hittar du fler tält – från en till åtta personer

Liggunderlag

När det väl är dags att krypa in i tältet och få välförtjänta sovtimmar så är det skönt att ha en bra sovplats. För vandrare innebär det oftast en kombination av ett bra liggunderlag och en sovsäck som håller värmen ordentligt. Här behöver du samtidigt tänka på att liggunderlaget ska vara enkelt att ha med sig och fästa på ryggsäcken, så någon klassisk luftmadrass är inte att rekommendera. Det finns dock praktiska uppblåsbara alternativ för dig som vill komma upp från marken en bit. 

Här kan du hitta fler liggunderlag – både enklare och mer avancerade

Sovsäck

Vilken sovsäck ska du ha? Det är ett av de viktigare besluten när du packar inför vandringen. En dunsovsäck har en oslagbar värmekapacitet samt en lättare vikt och är att föredra för dig som ska bära med dig sovsäcken. Men det finns en risk att dunstoppningen förstörs vid fukt och på det sättet är modernare syntetsovsäckar med så kallat “konstdun” bättre. Nackdelen med dessa är dock att de är tyngre och lite större.

Här kan du hitta fler sovsäckar

I ryggsäcken

Kan ej hitta produkten.

Inför längre turer behövs en lång och välplanerad lista av kläder, mindre verktyg och nödvändigheter som ska få plats i ryggsäcken på din vandring. Det kan handla om allt från stormkök, kniv, reseapotek med första förband och skavsårsplåster, till kompass, ficklampa, solkräm, myggmedel, solglasögon, keps, ficklampa och visselpipa. Vad av allt detta som behövs beror såklart på hur pass lång din vandring är samt hur din boendeplanering ser ut, men många av dessa saker är nödvändigheter även för kortare turer – om du vill vara på den säkra sidan.

Ett starkt tips för att få en lite lättare packning är att tänka på att många saker kan användas till fler saker än en. Om du till exempel har med dig en kastrull att koka i så behöver du inte ha med dig en tallrik – ät istället direkt från kastrullen.

Här finns fler verktyg och nödvändigheter att ha i ryggsäcken på din vandring

Vill du bläddra bland ett större utbud – klicka då här