Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Tio bästa utomhusspelen för sommaren

Spel och lekar är ett underbart sätt att sysselsätta familj och vänner under sommaren. Åtminstone så länge man inte är en dålig förlorare. Här är de tio bästa utomhusspelen som förhöjer stämningen och gör sommardagarna roligare.

1. Krocket

Krocket är nog det mest klassiska av alla utomhusspel. Uppfanns i England redan på medeltiden men fick sin riktigt stora spridning under andra halvan av 1800-talet. Spelet går ut på att få sitt klot genom banans åtta bågar och ett bågkryss. När man lyckats med det ska man försöka krocka bort motspelarnas klot och till sist träffa målpinnen. Just det där med att slå bort motspelarnas klot gör att det kan uppstå diskussioner och debatter. Kräver skicklighet (och ett stort mått av tur om gräsmattan är ojämn).

2. Kubb

Många hävdar att Kubb är ett gammalt vikingaspel som uppfunnits på Gotland, men det ska man nog ta med en nypa salt. Ordet “Kubb” är visserligen av gutniskt ursprung, men namnet började inte användas förrän på 1960-talet. Hur som helst så är det här ett mycket populärt spel som går ut på att man med kastpinnar ska slå ner motståndarlagets käglor och till sist slå ner mittkäglan, den så kallade “kungen”. Eventuella gräl brukar oftast uppstå inom det egna laget, vilket gör att det är ganska underhållande att titta på också.

3. Badminton

Dagens badminton har sitt ursprung bland brittiska officerare i Indien vid mitten av 1800-talet, men att hålla en fjäderboll i luften för skojs skull har förekommit i över 2000 år. Utebadminton å andra sidan väldigt lösa regler och eftersom man sällan använder en uppritad bana, är en domare som kan döma om bollen var orimligt långt från den tänkta spelplanen, att rekommendera. 

4. Boule

Denna franska nationalsport ger vilken trädgård som helst medelhavskänsla. Spelet går ut på att få sina stålklot så nära den lilla träkulan som möjligt. ​​ Det ena laget kastar ut den lilla träkulan (lillen) mellan 6 och 10 meter. Sedan kastar laget ett klot mot lillen. När lag två har kastat sitt klot bedömer man vilket som ligger närmast lillen. Det lag som ligger längst ifrån får då kasta ett klot igen. En ny jämförelse görs. Så fortsätter det tills att ena laget har kastat det antal klot det disponerar. Därefter kastar det andra laget sina resterande klot. När alla klot är kastade får det lag poäng för alla klot som ligger närmare lillen än motståndarens närmaste klot. Match spelas i regel tills det ena laget uppnår 13 poäng.

Spelas traditionellt på grus, men det går också bra att spela på gräs eller på stranden.

5. Ringkastning

Det här spelet är roligt för hela familjen eftersom man kan ha olika avstånd från målet beroende på ålder. De olika pinnarna ger olika poäng och den som får högst poäng vinner. Superenkelt och superkul.

6. Brännboll

Brännboll är det mest svenska av alla utespel och det finns ungefär lika många varianter som det finns spelare. Och vare sig man spelar med brännplatta och brännare eller om man bränner innespelare genom att träffa dem med bollen, så är det en sysselsättning som alla älskar. Det kluriga är bara att komma överens om reglerna.

7. Cornhole

Det här spelet har rönt stor popularitet världen över på senare år.  Varje lag har ett bräde och fyra ärtpåsar. Sedan gäller det att kasta mot varandra.Tre poäng om påsen sitter i hålet, ett poäng om påsen ligger kvar på brädan. Svårare än så är det inte. Men lagen har bara tjugo sekunder på sig att kasta varje ärtpåse. 

8. Frisbeegolf

Frisbee var från början ett bageri som gjorde pajer. På 50-talet upptäckte studenter vid Yale Univeristy att det var kul att kasta tomma pajformar mellan varandra. Ett företag som tillverkade runda plastskivor som också skulle kastas fram och tillbaka registrerade namner Frisbee på sin produkt och sedan dess har populariteten aldrig minskat. Frisbeegolf är numer den mest populära spelformen i Sverige och givetvis kan du spela frisbeegolf utan att ta dig till en bana. 

9. Tetherball

Det här är en variant av den klassiska svenska bondtennisen. Men det är är mer, ska vi kalla det bondvolleyboll? Idén är den samma som i bondtennisen — bollen sitter i ett snöre på en stång och det gäller att få den så många varv runt stången att den stannar. Rolig, taktiskt, svettigt och kan spelas i såväl singel som lag.

10. Utomhusdart

Första gången utomhusdart lanserades, så var det med jättstora vassa pilar som skulle kastas upp i luften och sätta sig i gräsmattan. Ganska snabbt kom någon på att kombinationen av stora vassa pilar, kast upp i luften och barn, inte var så lyckad. Nu är utomhusdart en harmlös lek utan någon större skaderisk, men fortfarande väldigt kul för såväl vuxna som barn.

Fler utomhusspel och prylar till utomhusaktiviteter hittar du här