Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Tre tips – så får du bättre grepp på yogamattan

Trött på att halka på yogamattan?
Vill du kunna köra svettiga pass utan att tappa fästet?
Så väljer du rätt yogamatta – och får ett bättre grepp på köpet.

Bläddra bland ett stort utbud av yogamattor på Amazon.se

Söker du dig till yogamattan för lugnet och stillhetens skull? Eller är du ute efter något mer intensivt och pulshöjande som bikram och poweryoga? Kanske använder du yogamattan till styrketräning eller stretch? Beroende på syfte kan det vara värt att reflektera kring om du verkligen har valt rätt matta för dig – för olika yogamattor fyller nämligen olika funktioner.

Vid intensiva pass där du svettas mycket är det till exempel bra att välja en matta som står sig bra i blöta förhållanden, medan du med fördel bör välja en tjockare matta till meditation och träning där du belastar knän och armbågar. 

Vi vet att det kan vara svårt att navigera bland all yogautrustning, därför har vi satt ihop en lista på vad som kan vara bra att tänka på när du väljer yogamatta – framförallt för dig som är ute efter ett bättre grepp.

Tre tips! Så får du bättre grepp på yogamattan 

– Se över din yogamatta. Vad har den för material? Är den ny, gammal, sliten? En tumregel är att mattor av naturgummi har relativt bra fäste från start samt när de blir blöta, medan syntetiska mattor (till exempel av PVC) får bättre fäste med tiden och fungerar sämre när det är blött. Korkmattor kan däremot upplevas hala när de är torra, men genom att stänka lite vatten på mattan innan träningen får du bättre grepp. Mattor i kork passar perfekt för svettiga yogapass, till exempel bikramyoga eller power yoga. 

– Var snäll mot dig själv, framförallt om du är nybörjare. Att stå stadigt på mattan handlar både om att hitta rätt teknik och styrka, något som du kommer bygga upp med tiden. 

– “Yoga in” mattan. Nästan alla nya yogamattor är halkiga till en början, men ju mer du använder mattan, desto bättre handfäste kommer du att få. Din yogamatta blir alltså mindre hal ju mer tid du spenderar på den. 

Tips på halkfria yogamattor och redskap:

Cork Yoga Mat

En ekologisk yogamatta med korkyta och 100% återvinningsbar gummibas. Det är det perfekta valet för dig som värdesätter ekologiska produkter i kombination med med fokus på hälsa och välmående. Korkmattan är nämligen både antiallergisk och antimikrobiellt vilket gör den till en utmärkt träningskompis. Your Vip Skin Yogamatta har en halkfri yta som ger dig ett bra grepp under hela passet och dess tjocklek (5 mm) ger ett bra stöd för både dina knän och armbågar.

Här kan du köpa Your Vip Skin Korkyogamatta

Yogamatta av TPE

Mobiclinic Yogamatta är tillverkad av TPE (termoplastiskt gummi), vilket är ett miljövänligare material än till exempel PVC och NBR, som är vanligt förekommande i många yogamattor. Utöver att vara snällare mot naturen är denna matta även halksäker och mångsidig. Den passar både yoga, gymnastik, pilates och stretching. 

Här kan du köpa Mobiclinic Yogamatta

Yogamatta med bra dämpning 

Om du är ute efter en yogamatta med riktigt bra dämpning är det här mattan för dig. Adidas Yogamatta är 8 mm tjock vilket ger ett bra stöd för framför allt knän och armbågar. Mattan har en anti slip-yta för bättre kontroll och ökad stabilitet samt är tillverkad av miljövänligt EVA/TPE-material. 

Här kan du köpa Adidas Yogamatta

Yogahandduk med Wet Grip-funktion 

 

Ett sätt att få bättre grepp under yogapasset är att använda en yogahandduk, framför allt om du köra varma yogaklasser eller mer intensiv yoga. Lotuscrafts Yogahanddukar har en wet grip-yta, vilket innebär att den är halksäker även när du svettas mycket. Undersidan består av en heltäckande silikonbeläggning vilket gör att mattan håller sig på plats även fast du rör dig – det är alltså ett bra komplement till varma eller intensiva yogaklasser. 

Här kan du köpa Lotuscrafts Yogahandduk

Halkfria yogastrumpor

Ytterligare ett sätt att få bättre grepp och öka stabiliteten är att använda yogastrumpor – för det är ju inte bara händerna som kan glida, utan även fötterna. Hually Yogastrumpor liknar ballerinatofflor till utseendet och är försedda med korsade resårband som håller strumporna på plats. Strumporna har silikonbelagd undersida vilket fungerar som halkskydd och resulterar i ökad stabilitet. 

Här kan du köpa Hually Yogastrumpor

Läs mer:

Bli starkare och rörligare – med motståndsband

DIY – Så tar du hand om kroppen utan dyra behandlingar