Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Vanligaste misstagen vid förvaring av vin

Njutfulla smakupplevelser väntar den som tålmodigt och korrekt har förvarat sitt vin.
Vad som däremot inte är fullt lika njutbart är att korka upp en flaska som behandlats fel.
Här går vi igenom hur ditt vin förvaras på ett optimalt sätt.

På Amazon.se kan du hitta ett brett utbud av vinkylar för dig som vill bevara viner under en längre tid

Hur noga kan det vara? Ja, allt är relativt – men om du har fått en fin flaska vin i present vid ett speciellt tillfälle eller investerat i goda smaker på egen hand är det inte mer än rätt att drycken får sin rättmätiga behandling. Förvaring av vin är enkelt men ack så viktigt för att den där flaskan som du fick i examens- eller bröllopspresent ska bevaras i sin fulla potential och smaka som du önskar när stunden är kommen för att dela vinet med nära och kära.

Det värsta stället du kan placera dina sparflaskor på är ovanpå dina köksskåp dit värme från matlagning och kylskåp stiger. Den största antagonisten som vinet har är syret i luften. Du vill inte att korken ska torka ut och inte hålla tätt, för då tränger syret in i flaskan och bryter ner vinet. Det är därför bäst att lägga ner flaskorna.

Ge vinet mörker och ro

I grund och botten handlar det om att ge vinet fred, stabilitet och ro. Utöver detta är det av stor vikt att vinet förvaras i mörker eller i svag belysning. Anledningen är att solens UV-strålar och andra ljuskällor ger vinet en dålig lukt. Det finns vinflaskor som har ett inbyggt UV-skydd, men om så inte är fallet är ett skafferi eller låda dit solljus inte når att föredra.

Optimala förhållanden för vin som ska förvaras under en längre tid är en temperatur som är omkring 12-16 grader, en luftfuktighet mellan 50 och 80 procent, bra ventilation, totalt mörker och inga som helst vibrationer.

För dig som har ambitioner kring att spara och förvara vin under en längre tid men inte har tillgång till något stort vinförråd eller ett skafferi som står tomt och redo att fyllas, är en vinkyl den mest praktiska lösningen. Både sett till möjligheter att få plats med ett ordentligt gäng flaskor, men förstås också i termer av att nå bästa förutsättningar för temperatur och andra viktiga förhållanden.

Här tipsar vi om några vinkylar och vinställ i olika storlekar och prisklasser, som ser till att dina viner förvaras säkert i många år framöver.


Cavin Polar Collection 51

Pris: 6 295 kronor
En fristående vinkyl som rymmer hela 37 flaskor, trots att den kan se ganska liten ut vid en första anblick. Två temperaturzoner tillåter dig lägga flaskor så som du önskar, LED-belysning ger en lyxig känsla och glasdörren är utrustad med UV-skydd, kompressorkylning och automatisk avfrostning.

Här kan du läsa mer om och köpa Cavin Polar Collection 51.


Vinställ i ek, ZJ

Pris: 2849 kronor
Har du ett bra, mörkt och lagom svalt utrymme i rätt temperatur så är ju inte en vinkyl ett måste. Då fungerar ett klassiskt vinställ alldeles ypperligt. Det här är ett säkert, hållbart och mindre kostsamt alternativ.

Här kan du läsa mer om och köpa det här vinstället.


Inbyggd/fristående vinkyl, Even

Pris: 13 320 kronor
En vinkyl du kan ha inbyggd eller fristående, fullt utrustad för att bevara dina vita och röda viner i toppskick i under lång tid. Ventilationssystemet i kylen håller luften ren, det robusta glaset upprätthåller rätt temperatur och sammantaget är det här en robust och hållbar investering för dig som håller vinet extra kärt.

Här kan du läsa mer om och köpa denna vinkyl.


Cavin Polar Collection 50

Pris: 5 495 kronor
På fem hyllor ryms 45 flaskor, och på en displayhylla kan du ställa fem av dina favoritviner. Justerbar temperaturzon mellan 4 och 22 grader och en dubbelhärdad högerhängd glasdörr. En elegant vinkyl med mycket plats.

Här kan du läsa mer om och köpa denna vinkyl.


Vinkyl 82 flaskor, Even

Pris: 22 648 kronor
Vin betyder mycket för dig, det är en passion och du har det ganska bra ställt. Då är den här typen av vinkyl med plats för 82 flaskor något för dig. Ett luftkonditionerat system bibehåller stabil luftfuktighet och säkerställer därmed att korken är flexibel och stark, så att vinet kan andas fritt.

Här kan du läsa mer om och köpa denna vinkyl.

Hitta fler vinkylar på Amazon.se