Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Vinylspelaren – tillbaka för att stanna

Länge leve vinylspelaren!
Efter en bottennotering för 15 år sedan är nu vinylen på allvar tillbaka för att stanna.
Här tipsar vi om de bästa spelarna, från budget- till lyxvarianter.

2006 meddelade skivbolagens branschorganisation Ifpi att blott 7 000 vinylskivor hade sålts via de svenska skivbolagen under det gångna året. Det skulle visa sig bli en bottennotering. Fyra år senare var motsvarande siffra 36 000 – alltså fem gånger så många.

Och sedan dess har uppsvingskurvan för vinylskivan knappast planat ut, varken på hemmaplan eller runt om i världen. I USA köptes, enligt Billboard, hela 16,8 miljoner skivor 2018.

Så hur kommer det sig att allt fler hotell, barer, yogaanläggningar, kontor och framför allt privatpersoner väljer att dekorera sina egna favoritmiljöer med retrospelaren som tar rariteter och stenkakor till 2020-talet?

Tja, är det så enkelt att de klassiska stora artisterna från förr gör sig bättre på vinyl än via någon strömmande tjänst?

Här tipsar vi om bra vinylspelare i olika prisklasser och utföranden.


Lenco LBT-188

Pris: 2 151 kronor
Med sitt detaljrika och omfångsrika ljud bygger Lenco vidare på den vinylhajp som tagit världen med storm de senaste åren. En av finesserna är trådlös ljudstreaming via Bluetooth från inspelare till högtalare eller hörlurar. Den integrerade stereon gör att spelaren kan ansluta till nästan alla hi-fi-system. Dessutom en sober inredningspryl.

Här kan du köpa Lenco LBT-188.


Victrola Suitcase

Pris: 729 kronor
Trots sitt pris låter den lika bra som den ser ut, mycket tack vare inbyggda stereohögtalare. Kommer med tre hastigheter: 33 1/3, 45 respektive 78 varv/minut. Eftersom Bluetooth är integrerad kan du spela musik trådlöst från dina smartphones och surfplattor. Är byggd som en resväska med bärhandtag och därmed som gjord att plocka med i packningen. Ska dock enbart användas i inomhusmiljöer.

Här kan du köpa Victrola Suitcase.


GPO Chesterton

Pris: 1 502 kronor
Varför strömma musik när du kan handla skivorna du behöver på Vaxinationscentralen (fyndigt namn i dessa tider!) i Stockholm, och sedan spela upp den på en ändamålsenlig vinylspelare? Med GPO Chesterton, med inbyggd högtalare, USB-anslutning och hörlursuttag skapar du den där tidlösa känslan i vardagsrummet. Missa inte inspelningsfunktionen.

Här kan du köpa GPO Chesterton.


Denon DP-450USB

Pris: 6 079 kronor
Lite lyxigare vinylskivare med färdigmonterad pickup, autostop och inbyggd RIAA-förstärkare så att du kan digitalisera dina favoritplattor. Du får även inbyggd USB-port på fronten, där du kan ansluta ett vanligt USB-minne. På så sätt kan du digitalisera dina favoritplattor i MP3- eller WAV-format (CD-kvalitet). Via datorn kan du överföra dem till din smartphone, om du vill ha med dig musiken i fickan. Sjunk ner i favoritfåtöljen och bara njut av gamla rariteter.

Här kan du köpa Denon DP-450USB.


Roadstar TT-260SPK

Pris: 1 140 kronor
Vinylspelare i klassisk sjuttiotalsstil och kabinett i träutförande. Har inbyggd förstärkare och stereohögtalare. Välj mellan tre uppspelningshastigheter: LP:er (33 1/3 UPM), singlar (45 UPM) och 78 RPM för gamla stenkakor. Genom AUX-ingången (3,5 mm) är det möjligt att ansluta och spela musik via MP3-spelare eller mobiltelefonen.

Här kan du köpa Roadstar TT-260SPK.


GPO Attache

Pris: 623 kronor
Instegsmodell i stilrent portföljutförande som väcker vinylentusiasten inom dig till liv. Gjord av trä och klädd i elegant konstläder. Med inbyggda stereohögtalare kan du spela upp det vill lyssna på direkt. Spela in alla dina favoritsvinylinspelningar på ett USB-minne, som medföljer. Bra budgetpris.

Här kan du köpa GPO Attache.


Victrola Empire

Pris: 1 705 kronor
Vinylspelare i retroutförande som knappast hör hemma i ett bortglömt hörn på vinden. Något för dig som verkligen har skivsamlandet som en hobby. Spelaren kommer med inbyggda stereohögtalare och hörlursuttag. Med Bluetooth kan du strömma din musik trådlöst när du kopplar ihop din smartphone eller surfplatta. Dessutom FM-radio.

Här kan du köpa Victrola Empire.