Hela denna sida är en ANNONS från Amazon

Vinyltoppen: 10 populäraste vinylerna just nu

Streamingtjänster i all ära, men de stora artisterna från förr gör sig bäst på vinyl. Och vinylen lever vidare, trots dess moderna konkurrent. För 15 år sedan trodde man att vi såg det sista av vinylen när den nådde sin bottennotering av försäljning. Men nu ökar intresset som aldrig förr. Här är vinylerna som säljs som smör.

Amazon.se har ett brett sortiment av musik och musiktillbehör

Tänk tiden när du förde in en cd-skiva i en stereo eller la på vinylen med The Rolling Stones på vinylspelaren. Det var goda tider det, när du kunde känna och klämma på musiken. Idag kopplar vi upp oss mot olika streamingtjänster för att spela våra favoritartister, men det finns en nackdel med det snabba och smidiga sättet att lyssna på musik. Nämligen kvalitén. De äldre banden och artisterna gör sig nämligen bäst på vinyl då de spelades in och anpassades efter vinyl och inte dagens digitala streamingtjänster. Att dessutom hålla i en fysisk sak ger en annan upplevelse av musiken bara där. Men det har varit tufft för de gamla goda discarna.

Tuffa år för vinylen

2006 meddelade skivbolagens branschorganisation Ifpi att blott 7 000 vinylskivor hade sålts via de svenska skivbolagen under det gångna året. Det skulle visa sig bli en bottennotering. Fyra år senare var motsvarande siffra 36 000 – alltså fem gånger så många. Sedan dess har uppsvingskurvan för vinylskivan knappast planat ut, varken på hemmaplan eller runt om i världen. I USA köptes, enligt Billboard, hela 16,8 miljoner skivor 2018. Så stenkakorna verkar vara tillbaka för att stanna i en värld som går snabbare börjar fler vilja stanna upp och njuta. Få kvalité framför kvantitet.

Top 10 populäraste vinylerna just nu

 

 

 The Vinyl Collection (Colored Vinyl), ABBA

Pris: För närvarande slutsåld.

Här kan du klicka hem vinylen

Abbey Road Anniversary (1LP), The Beatles

180 grams

Pris: 261 kronor

Här kan du klicka hem vinylen

Nevermind, Nirvana

Pris: 261 kronor

Här kan du klicka hem vinylen

Kill Em All (Deluxe Box Set), Metallica

Pris: 1 998 kronor

Här kan du klicka hem vinylen

Way Down In The Rust Bucket, Neil Young and Crazy horse

Pris: 680 kronor

Här kan du klicka hem vinylen

All That You Can’t Leave Behind – 20th Anniversary, U2

Pris: 1 812 kronor

Här kan du klicka hem vinylen

1, The Beatles

Pris: 376 kronor

Här kan du klicka hem vinylen

Let It Be Special Edition [Super Deluxe 4 LP + 12″ EP Box Set], The Beatles

Pris: 1 562 kronor

Här kan du klicka hem vinylen

The Singles Collection, The Beatles

Pris: 1 596 kronor

Här kan du klicka hem vinylen

Wildflowers & All The Rest, Tom Petty

Pris: 1 946 kronor

Här kan du klicka hem vinylen

Hitta fler vinyler som tar dig tillbaka till gamla minnen eller nya artister som vill bevara lite av musikhistorian, klicka in dig i  vinylbutiken och gräv ner dig efter dina klassiker och luta dig sedan tillbaka.